facebook youtube twitter rss

  • English (UK)

| Bahasa Lain

A- A A+
a a a

Soalan Lazim

1.Adakah ini merupakan hospital kerajaan?
Ya. Hospital ini adalah di bawah pentadbiran Kementerian Kesihatan Malaysia.

2.Adakah hospital ini menawarkan perhidmatan rawatan pakar?
Ya. Menyediakan perkhidmatan pakar lawatan daripada hospital temgku ampuan rahimah, klang, hospital teluk intan dan uitm, sg.buloh, secara berkala.

3.Bagaimana caranya untuk mendapatkan rawatan pakar?
Anda perlu diperiksa oleh pegawai di klinik kesihatan terlebih dahulu. Surat rujukan akan dibuat dan anda perlu mendapatkan tarikh temujanji dahulu di klinik pakar sebelum berjumpa dengan doktor pakar.

4.Berapakah caj kemasukan atau cagaran hospital bagi warganegara dan bukan warganegara?
Bagi warganegara wang cagaran berbeza mengikut disiplin. RM 30 untuk kes perubatan atau pembedahan dan RM 15 bagi kes sakit puan. Manakala bagi bukan warganegara RM 1100 bagi kes perubatan atau pembedahan dan RM 800 bagi kes sakit puan.

Bagi semua kes penyakit berjangkit; ianya adalah percuma bagi mereka berpendapatan bawah RM 300, pemegang kad bantuan Kebajikan Masyarakat / MAIK, OKU, pelajar sekolah, kakitangan kerajaan : pemotongan @ pengecualian boleh dipertimbangkan.

5.Apakah penyakit berjangkit yang dimasukkan ke wad dikecualikan dari bayaran?
Ya, semua jenis penyakit berjangkit dikecualikan.

6.Apakah yang dimaksudkan dengan kes-kes kecemasan bagi tujuan rawatan di Jabatan Kecemasan?
Kes-kes kecemasan termasuk kemalangan (di jalan raya/ di tempat kerja/ domestik), serangan lelah, serangan jantung, pengsan, digigit ular, kebakaran, sawan, pendarahan kemaluan, keracunan makanan, sakit perut secara tiba-tiba dan amat kuat.

7.Adakah waris dibenarkan menunggu pesakit di dalam wad?
Ya. Ibu bapa/penjaga dibenarkan menunggu sekiranya pesakit itu kanak-kanak. Bagi pesakit dewasa, hanya mereka yang tenat sahaja dibenarkan menunggu.

8.Adakah pesakit yang kritikal dimasukkan ke dalam wad hospital inI ?
Tidak. hanya pesakit yang stabil dimasukkan ke wad manakala pesakit yang kritikal akan dirujuk ke hospital pakar yang berdekatan.

Cetak Emel